Titlul proiectului:
Dimensiuni actuale în terapia comportamentală-aplicată (ABA)

Perioada proiectului: 14-15 octombrie 2013
Locul de desfășurare: Iași, Universitatea Petre Andrei, Aula Magna a Universității Petre Andrei

Motivație: Grupul de inițiativă al proiectului a identificat necesitatea stakeholderilor din comunitate care au contact cu persoane cu TSA de a se updata din punct de vedere informațional la noutățile științifice teoretice și aplicative prezente în sfera autismului.

Speakeri ai evenimentului:
1. Neil Martin, PhD, BCBA-D (United Kingdom)
2. Claudia Năsăudean – medic primar în psihiatria copilului și adolescentului
3. Demmys Rusu – profesor de psihopedagogie specială și kinetoterapie
4. Angela Sirețchi – psihoterapeut
5. Mihaela Zaharia – șef serviciu de evaluare complexă a copilului DGASPC Iași

Program Conferință Dimensiuni Actuale în terapia comportamentală-aplicată
Luni, 14 octombrie
9:00 – 10:00 – Deschidere + Înregistrare participanți
10:00 – 12:00 – Cadrul legislativ actual din România privind persoanele cu tulburări din spectrul autist, avantaje de care pot beneficia stakeholderii, evaluarea complexă, situația statisticilor privind autismul la nivel local și național
Speaker: Mihaela Zaharia – șef serviciu de evaluare complexă a copilului DGASPC Iași
12:00 – 14:00 – pauză de masă
14:00 -16:00 –  ABA: Science, Facts, Evidence & Practitioner Competencies
Speaker: Neil Martin – PhD, BCBA-D, UK
16:00 – 18:00 – Dinamica familiei când apare copilul cu dizabilități – aspecte psihologice
Speaker: Angela Sirețchi – psihoterapeut
18:00 – 20:00 – socializare

Marți, 15 octombrie
10:00 – 12:00 – Noi teorii în domeniul TSA. Etiologie, context al apariției
Speaker: Claudia Năsăudean, medic primar în psihiatria copilului și adolescentului
12:00 – 14:00 – pauză de masă
14:00 – 16:00: Applied session on working with problem behaviors
Speaker: Neil Martin – PhD, BCBA-D, UK
16:00 – 18:00 – Logopodie, adaptarea programului de intervenție logopedică la particularitățile de vârstă și individuale la copilul cu TSA
Speaker: Demmys Rusu, profesor de psihopedagogie specială și kinetoterapie
18:00 – 20:00 – socializare

! Informațiile referitoare la modalitatea de înscriere și taxa de participare vor fi cunoscute publicului larg începând cu data de 15 septembrie.

Speakeri
1. Neil Martin, PhD, BCBA-D, UK
Neil a lucrat ca analist comportamental (clinician, academician, supervizor și cercetător), din 1990. A primit titlul de doctor la University of Reading (UK) în 1998 și a devenit Board Certified Behaviur Analys (BCBA) în 2002. El a fost printre primii certificați BCBAs în Marea Britanie și a fost unul din ‘ABA Lecturer’s Co-operative’, și a dezvoltat primul curs BACB-acreditat în Marea Britanie. Deși acum lucrează independent, Neil ține cursuri BACB recunoscute în întreaga Europă, și în lume. Neil supraveghează, de asemenea, studenți și consultă numeroase organizații și familii atât în Marea Britanie, cât și pe plan internațional. A fost unul dintre experții internaționali care a revizuit ultima listă de activități BACB și el a fost, de asemenea, unul dintre experții care a generat lista BACB de sarcini pe problematica autismului. Neil este în prezent membru în boardul de conducere al Society for Behavior Analysis, Reprezentant Internațional și secretar al Boardului BAC. (Behavior Analyst Certification)

2. Claudia Năsăudean – medic primar în psihiatria copilului și adolescentului
Este medic primar în psihiatria copilului și adolescentului, cu o practică bogată în cadrul CMI propriu – Psihiatria Copilului și Adolescentului. Cabinetul individual este deschis din 2008, iar anterior a lucrat în Spitalul Socola 5 ani ca medic rezident. A dat examenul de specialitate în 2007 la București, apoi examenul de primariat în 2012 la Cluj Napoca, neexistând catedră pe acest profil în Iași. A lucrat și în serviciul Staționar de Zi Copii și Adolescenți “Dr. Ghelerter” aparținând Spitalului Socola, dar a renunțat începând cu mai 2013 pentru a se dedica practicii din cabinet, unde chiar face ceea ce îi place și care o solicită mult.
În cadrul cabinetului, vede foarte mulți copii și chiar este îngrijorată de numărul mare de cazuri de tulburări de spectru autist. Crede că nu trece o săptămâna fără să vadă un copil “nou”, în jur de 3 ani cu întârziere în dezvoltarea limbajului și elemente pervazive de dezvoltare. Spune elemente pentru că nu tot timpul diagnosticul devine cert. Este uimită și de frecvența ridicată a elementelor de tip Asperger pe care le întâlnește la vârste mai mari. A urmat și un curs care a ajutat-o în abordarea copilului cu autism, curs care a luat în discuție Terapia ABA, Teach, Pecs. Lucrează și ca terapeut de familie și cuplu. Din păcate, fiind foarte solicitată în munca medicală, ca psihiatru, timpul nu îi permite lucrul efectiv, comportamental cu copiii cu autism. Rămâne însă zona de diagnostic, însoțire a părinților în demersurile pe care le face, suport, consiliere și tratament farmacologic atunci când este nevoie.

3. Demmys Rusu – profesor de psihopedagogie specială și kinetoterapie
Este licențiat în educație fizică, psihopedagogie specială și kinetoterapie, actualmente profesor la Liceul Tehnologic Special “Vasile Pavelcu” Iași. Începând din anul 2002 oferă servicii de terapie logopedică și kinetoterapie pentru copiii cu nevoi speciale în cadrul unor instituții private sau de stat. A coordonat diverse proiecte naționale și europene pentru elevii cu nevoi speciale. Este Președinte al Asociației Naționale a Profesorilor pentru Elevi cu Deficiențe de Auz “Virgil Florea” și profesor metodist în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Iași. Este o persoană dedicată muncii sale, îi plac provocările și lucrul în echipă.

4. Angela Sirețchi – psihoterapeut
Angelica Sirețchi are o experiență de peste 15 ani de lucru cu copiii și familiile, lucrând ca psihopedagog în învățământul special, apoi în protecția copilului iar în prezent, ca psihoterapeut în cabinetul său privat. Este cofondatoare a Institutului pentru Cuplu și Familie din Iași prin care oferă publicului larg dar și profesioniștilor, servicii de psihoterapie, dezvoltare personală, formare complementară în psihoterapia sistemică de cuplu și familie, supervizare (www.icf-iasi.ro). De 4 ani organizează în diferite orașe din țară pentru practicienii din domeniul consilierii, psihoterapiei, psihopedagogiei, asistenței sociale, un curs de formare continuă acreditat de Colegiul Psihologilor din România, Copilul și pierderea, în care abordează tema pierderii prin doliu și divorț cu efectele lor asupra copiilor, părinților și sistemului familiei ca și modalități de intervenție specific. A participat la conferința anuală a consilierilor școlari din Constanța cu workshopurile Sistemul familiei-pârghia din spatele elevului (2012) și Orice intervenție are un început (2013). A tradus în limba română și a editat două cărți de specialitate, Terapia strategică de familie (autoare Cloé Madanes) și Semnificația secretă a banilor (autori Cloé Madanes și Claudio Madanes).

5. Mihaela Zaharia – șef serviciu de evaluare complexă a copilului DGASPC Iași
Mihaela Zaharia este șef al Serviciului de Evaluare Complexă a Copilului, DGASPC Iași. Cu o vastă experiență în sectorul de activitate în care activează, coordonează activitățile care vizează evaluarea complexă în vederea formulării sau confirmării diagnozei complexe cu scopul argumentării pertinente în fața Comisiei pentru Protecția Copilului, a propunerilor referitoare la integrarea într-un handicap, orientarea școlară, planul de recuperare, și, după caz, măsura de protecție a copilului și monitorizează situația copilului, în vederea îndeplinirii măsurilor cuprinse în planul de recuperare aprobat de comisie, în vederea incluziunii sociale a copilului cu dizabilități.

Pentru detalii suplimentare ne puteți contacta la adresa de e-mail: office@surasulalbastru.ro .