Copilul apasă încet pe clanţă, deschide uşor uşa, apoi strigă cu bucurie – “Mami, am ajuns! Aici sunt copiii”, apoi aruncă uşa de perete, să ştie toată lumea că a intrat. Îşi azvârle haina pe primul scaun şi o zbugheşte către încăperea de unde se aud glasuri de veselie. Nu are nevoie de nicio prezentare („Doar oamenii mari fac aşa, mami”) şi intră imediat în lumea copiilor. Cei mari îi privesc cu bucurie, apoi li se alătură. În încăpere vârstele se amestecă, nu mai ştii cine e mic, cine e mare, cine-i mama sau bunica, cine este terapeut ori musafir sosit la Ziua Porţilor Deschise, la invitaţia copiilor de la Asociaţia “Surâsul Albastru”.

DSC_0216

Evenimentul i-a adus alături pe copiii cu autism aflaţi în grija asociaţiei, dar şi pe cei care au vrut să-i cunoască şi au răspuns invitaţiei de a vizita locul unde pentru ei este a doua casă.

Prietenii copiilor cu autism

Asociaţia are în grijă 18 copii, care primesc sprijin din partea a cinci terapeuţi — Simona Filip (coordonatorul centrului), Roxana Maria Bolotă, Andreea Tărcăoanu, Lidia Balint şi Cosmin Bejan. Sprijin este puţin spus ţinând cont de faptul că unii copii merg la şcoală cu cei care îi ajută, ei fiind integraţi în sistemul de masă, merg la spectacole, la lecţiile de echitaţie şi oriunde este nevoie. Cosmin Bejan, spre exemplu, este “colegul de bancă” al lui Ştefan, un adolescent cu ochii albaştri din clasa a şasea. Oana este însoţită de Simona, cu care are o legătură de 12 ani. Mulţi copii de la “Surâsul Albastru” merg şi la grădiniţele din sistemul clasic de învăţământ şi prind foarte repede informaţiile.

„Când vine vorba despre autism este foarte importantă vârsta la care este diagnosticat copilul. Cu cât este mai mică, cu atât recuperarea este mai rapidă”, a explicat Simona Filip.

DSC_0032

La centru se folosesc principiile terapiei ABA, dar nu numai, fiind vorba, în fapt, de un cumul de terapii. Se alege ce este mai bun din fiecare şi ce i se potriveşte copilului, şedinţele de lucru fiind individuale. La fiecare întâlnire se monitorizează anumiţi parametri, care se comunică părinţilor, fiind astfel măsurată foarte atent evoluţia, achiziţia de informaţii şi de comportamente. Copiii de la Surâsul Albastru se dezvoltă frumos, dovadă şi premiile pe care le-au luat şi de care sunt mândri – Oana a fost premiată la un concurs de pian, iar Ştefan pentru rezultatele şcolare. Diplomele sunt aşezate frumos în holul centrului, ca o mândrie pentru toţi.

DSC_0058

Oaspeţi din Belgia

La Ziua Porţilor Deschise au venit mulţi copiii să se joace cu cei care i-au invitat. Ei l-au avut ca oasptele pe David Alexandru, un pictor care numai la 10 ani şi-a dovedit talentul extraordinar pentru pictură, lucru recunoscut şi pe plan internaţional. În sala de joacă talentele s-au amestecat, la fel şi aptitudinile — Ştefan i-a învăţat pe musafiri cum se modelează baloanele, Flavius le-a cântat la orgă, iar Thomas le-a adus în dar o maşinuţă confecţionată de copiii din Kenya. Copiii au ignorat eventualele diferenţe şi au pus pe primul loc prietenia. “Mami, aici am întânit cei mai buni copii din viaţa mea. Nu se supără şi se bucură să împartă darurile cu noi”, a spus Tudor, în pauza de joacă în care se antrenase cu Darius.

Asociaţia “Surâsul Albastru” a primit aprecieri şi din partea unei delegaţii oficiale sosite în vizită. Centrul i-a avut ca oaspeţi pe Excelenţa Sa Ştefan Tinca, ambasadorul României în Belgia, pe Ward Kennes şi Jean Jacques Flahaux, deputaţi belgieni, care au rămas plăcut impresionaţi de ceea ce au văzut.

151106ac110pe_foto-Adrian_Cuba

Ei au ajuns la copii la invitaţia deputatului Cristina Nichita, membru fondator al asociaţiei, care a făcut un crez din sprijinul oferit copiilor cu dizabilităţi, nu doar cu autism. “Suntem diferiţi şi este important să acceptăm acest lucru. Dar suntem legaţi prin prietenie şi iubire, ingredientele de bază ale oricărei reţete ce duce la reuşită indiferent de domeniul în care o aplicăm”, a spus Cristina Nichita.

151106ac119pe_foto-Adrian_Cuba

După o zi în care bucuria a fost lider ce-ar putea urma? Un calendar în care cei mici vor avea zile speciale de joacă, în care îşi vor invita prietenii alături de ei la centrul unde toate surâsurile sunt azurii.

151106ac126pe_foto-Adrian_Cuba