Un spectacol derulat în cadrul proiectului Cucuteni 5000 i-a adus Iaşului nu numai aplauze pe scena Palazzo delle Cancellerie din Vatican, ci şi o nouă corală – VOX  ART’IS, care a împlinit deja şapte ani de activitate. Sub bagheta dirijorului Bogdan Cojocariu, cei peste 20 de artişti au încântat publicul, de-a lungul timpului, cu lucrări de muzică renascentistă, barocă, clasică şi romantică, cântări religioase, colinde, muzică românească, cântece din muzica popoarelor, lucrări vocal-simfonice. Aplauzele nu mai contenesc la fiecare participare publică, spre bucuria celor care aduc bucurie în suflet cu vocile lor.

vox2

 

 

 

 

 

 

 

Iniţiativa a aparţinut unor membri ai Corului „Gavriil Musicescu” al Filarmonicii „Moldova” Iaşi şi ai Operei Române Iaşi, cărora li s-au adăugat şi alţi artişti. Am primit încă de la început susţinerea dlui prof. univ. dr. Bujor Prelipcean, directorul Filarmonicii. Ne-a susţinut şi încurajat mereu în demersurile noastre artistice”, a spus Bogdan Cojocariu, dirijorul corului.

Omagiu muzicii româneşti

De la concertul de Palazzo delle Cancellerie din Vatican, în urma căruia a luat fiinţă corala, şi până astăzi au urmat zeci de spectacole, invitaţii la evenimente muzicale de excepţie inclusiv peste hotare. „În 2010 am avut un proiect derulat în parteneriat cu Franţa, “România – pământ cultural” s-a intitulat. A fost o experienţă foarte interesantă”, a rememorat Bogdan Cojocariu un alt moment important al coralei, concertele având loc la Sète şi Frontignan.

Vocile celor de la ART’IS se aud în toată Moldova. Au cântat la Botoşani, Bacău, Suceava, Vaslui şi oriunde au fost invitaţi. Au susţinut evenimente caritabile, concerte de înaltă clasă în care publicul a apreciat mult repertoriul. Şi cum ar putea fi altfel, când artiştii pun mare accent pe calitatea interpretării din muzica românească şi oferă mereu piese de calitate semnate de Achim Stoia, Sabin Păutza, Vasile Spătărelu? În plus, au devenit tradiţionale concertele de Crăciun şi de Paşte oferite în dar publicului.

vox1

 

 

 

 

 

 

 

Bogdan Cojocariu este lector univ. dr. la Universitatea de Arte “George Enescu” din Iaşi, postură din care îşi îndeamnă mereu studenţii să facă tot ceea ce fac cu pasiune şi dăruire, sfaturi pe care le-a primit, în urmă cu mulţi ani, de la maestrul Nicolae Gâscă, profesor la Universitatea de Arte “George Enescu” din Iaşi, dirijor al corului “Cantores Amicitiae” al instituţiei academice şi rector în perioada 1990 – 2000. Eu l-am avut profesor în facultate, am fost prima promoţie de dirijori de după 1990, când s-a înfiinţat clasa de dirijat”, a spus Bogdan Cojocariu.

vox3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Artiştii coralei, care primeşte permanent sprijinul Filarmonicii şi al directorului instituţiei de cultură, dl Bujor Prelipcean, susţin şi multe acţiuni caritabile, aşa cum va fi Concertul de Moş Nicolae dedicat copiilor cu autism din Asociaţia „Surâsul Albastru”. Spectacolul va avea loc pe 5 decembrie, începând cu ora 16.00, la Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu”. Ne-am alăturat cauzei şi ne bucurăm că vom fi alături de copii. Va fi darul nostru de Moş Nicolae”, a zâmbit Bogdan Cojocariu.