A fost odată ca niciodată o fetiţă frumoasă, cu ochi negri şi blânzi, dar  umezi de la lacrimile de tristeţe şi luptă. Ea locuia într-o sferă de cristal, în unele locuri mai groasă, în altele atât de subţire încât o singură adiere de vânt o putea sparge. De acolo, din spatele zidului de sticlă ea încerca să se facă iubită. Încerca să vorbească, dar cuvintele îi erau topite de aerul fierbinte din interior şi atunci se gândea să ţipe, poate aşa, cuvintele puternice stingeau focul din crisalidă. Voia să-şi strângă părinţii în braţe, dar se rănea în pereții de sticlă, voia să înveţe cuvinte, dar în lumea ei literele nu aveau sens şi se amestecau.

 

oana1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prima dată a spus sunetul A şi era bucuroasă. Dar asta nu a ajutat-o prea mult şi încercat să spună E şi nu putea. A suferit mult, dar a luptat și s-a străduit să învețe până a reușit.

A învăţat să vorbească, a învăţat să mănânce, să iubească, să se uite la desene animate, a învaţat nume de oameni, de străzi, de oraşe, a învăţat să citească, să recunoască ploaia şi să se bucure de zăpadă. Toate le-a făcut cu răni adânci pentru că, acolo, în lumea ei, lumina e mai puternică, sunetele asurzitoare, mângâirea înțepătoare. Așa este uneori viața copiilor cu autism, ca și cum ar locui într-un glob de sticlă cu pereți când zgrunțuroși, când netezi de ai impresia că-și poți pierde mâna mângâindu-i.

 

1

 

 

 

 

 

 

 

 

Îşi doreşte prieteni care să o înveţe cine e Moş Crăciun şi cum să se joace în echipe. Acum reuşeşte să iasă, printr-o gaură mică, din sfera de sticlă, dar încă îi e frică şi învaţă să nu mai ţipe şi să vorbească clar şi să trăisca precum voi, colegii ei, pe care Dumnezeu i-a dăruit OANEI, fetiţa din crisalidă, să-i fie de ajutor pe drumul spre lumea noastră.

Așa a început povestea Oanei, o copilă ajunsă acum la vârsta adolescenței și care, cu sprijin și iubire, a depășit multe dintre barierele puse de soartă. Copila cântă la pian, merge la școală, are prieteni și se bucură de tot ceea ce poate fi frumos și bun în sufletul ei și al celor care o iubesc.

Povestea a fost inclusă în volumul Despre autism, cu dragoste!, ilustrat de micuțul artist David Alexandru.