Semnele de autism încep să se manifeste între 12 şi 18 luni şi au multiple forme pe care părinţii cu greu le pot identifica, spune www.realitatea.net, citând sfatulparintilor.ro.

 

 

555

 

 

 

 

 

 

 

Iată 5 semne de autism de care toţi părinţii ar trebui să ştie.

Copilul nu răspunde la propriul nume

Un bebeluş sănătos răspunde, de regulă, când îşi aude strigat numele, prin întoarcerea capului. Numai 20% din copiii diagnosticaţi ulterior cu autism răspund când sunt strigaţi.

Nu atrage atenţia celorlalţi asupra unui obiect

Atragerea atenţiei unei alte persoane este o formă incipientă de comunicare la cei mici. Ei văd ceva şi doresc să împărtăşească acest lucru cu persoană de lângă ei. De exemplu, atunci când văd un avion, copiii sănătoşi se uită la avion, apoi se uită la mama/tată şi îi atrag atenţia asupra avionului. Copiii care fac acest lucru mai des vor vorbi mai repede.

Este binecunoscut faptul că, în tratarea autismului, diagnosticarea precoce este elementul-cheie. Cu cât se depistează mai devreme, cu atât mai bine pentru cei mici.

Semnele de autism încep să se manifeste între 12 și 18 luni și au multiple forme pe care părinții cu greu le pot identifica.

Nu imita comportamentul celorlalti

Bebelușii care au autism nu imită comportamentul sau mișcările celorlalți. Nu zâmbesc când altcineva zâmbește, nu bat din palme când altcineva o face, așa cum se manifestă copiii obișnuiți.

Nu sunt încântați de jocul pe roluri

Copiii cu autism nu sunt încântați de jocul pe roluri. Ei acordă o atenție diferită obiectelor și nu vor pretinde că sunt “mama” sau “tatăl” vreuneia dintre păpuși. Ei vor folosi jucăriile, însă nu le vor inventa alte întrebuințări decât cele pentru care au fost create.

Nu au raspuns emotional

Bebelusii obisnuiși sunt foarte sensibili la emoțiile celorlalți, în timp ce bebelusii cu autism sunt mai puțin predispuși să zâmbească dacă altcineva zâmbește la ei sau să plângă dacă alt bebeluș plânge.