A fost o dată ca niciodată o femeie frumoasă şi bogată, care şi-a trăit tinereţea cum a vrut, fără a ţine cont de nimeni. Spre bătrâneţe s-a pocăit, s-a botezat şi şi-a împărţit averea la săraci, apoi s-a retras la o mănăstire, unde a făcut multe minuni. Slujitorii cultului creştin i-au pus ziua de celebrare la începutul Anul nou agrar (1 martie) şi au făcut din Dochia, sau Sfânta Evdochia, cum este cunoscută în calendarul popular, una dintre stăpânele naturii.

 

12767309_1089024124501118_2085811721_n

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dochia este stăpână peste primele zile de primăvară, zilele Babei, cum mai sunt cunoscute. Legenda spune că pe timpul când trăia, a plecat într-o zi cu turma pe munte. Fiind foarte frig, a îmbrăcat nouă cojoace (sau douăsprezece, după cum spun unii bătrâni) şi a pornit cu oile spre munte. Mergând ea cale lungă, de la 1 martie a început a se face vreme frumoasă şi neputând a-şi duce cojoacele, a început a le scoate, câte unul în fiecare zi. Când l-a aruncat pe ultimul, a venit un ger cumplit, iar Dochia a îngheţat împreună cu toată turma.

Se spune că în timp ce urca spre munte cu oile, Baba a tot tors până într-o zi când a găsit un bănuţ, pe care l-a legat de firul ieşit din caier. Aşa i-a tors Dochia firul lui Mărţişor, iar de atunci este obiceiul ca părinţii să le lege copiilor, de 1 martie, o monedă de aur ori argint la gât sau la mână. Bănuţul trebuie să fie agăţat de un şnur făcut din două fire răsucite, unul alb, altul roşu. Obiceiul s-a păstrat peste veacuri şi a trecut de la copii şi la oamenii în toată firea, care în fiecare an, în prima zi a primăverii, îşi dăruiesc mărţişoare. Se spune că mărţişoarele trebuie purtate până în Ziua Mucenicilor (9 martie), când se scot şi se leagă de ramura unui pom tânăr, ori până ce apare primul pom înflorit, printre florile căruia se va strecura şi şnurul în alb şi roşu.

 

12755320_1089024151167782_603507019_o

 

 

 

 

 

 

 

 

Dochia şi Mărţişorul dau şi primele semne ale vremii de primăvară şi toată lumea se pregăteşte pentru a le întâmpina. Copiii de la Asociaţia Surâsul Albastru, ajutaţi de terapeuţi şi de prietenii lor buni, au migălit mărţişoare, au împletit fire albe şi roşii în şnuruleţe de care au legat nu doar flori, ci şi câte o bucăţică din iubirea pe care o revarsă asupra tuturor. Am putea să-i răsplătim cu zâmbete, însă nu mereu se poate, aşa că terapeuţii le-au promis că-i vor ajuta. Cu sprijinul celor care vor participa la Bazarul de Mărţişor copiii din familii defavorizate vor primi terapie gratuită.

Porţile lumii lor se vor deschide din nou pentru oamenii buni vineri, 26 februarie, de la ora 17. Vă aşteptăm la Bazarul de Mărţişor!