Data de 2 Aprilie marchează Ziua Internațională de Constientizare a Autismului, stabilită de Organizația Națiunilor Unite cu 9 ani în urmă. La nivel global, în jurul acestei date, asociațiile care promovează și susțin cauza persoanelor care suferă de afecțiuni din spectrul autist, organizează evenimente menite să scoată în evidență problematica autismului și să crească gradul de acceptare în cadrul comunității a celor care suferă de această afecțiune.

 

ziua

 

 

 

 

 


La nivel național sunt peste 8.000 de persoane diagnosticate cu autism, însă specialiștii sunt de părere că, în realitate, numărul este mai mare.
Conform celor mai recente studii realizate de Centrul pentru Prevenirea și Controlul Maladiilor – Atlanta (S.U.A.), publicat în 2014, la nivel global, 1 din 68 de persoane sunt autiste.
Autismul este o tulburare severă de dezvoltare, de natură neurobiologică, care apare, adeseori, la naștere sau la vârsta de 18 luni – 2 ani a copilului. Autismul este un sindrom comportamental carecterizat prin dificultăți în comunicare și limbaj, social și comportamental (prin comportamente stereotipe, repetitive, autostimulări).
Statisticile arată că autismul apare mai des la baieti decât la fete, proporția fiind de 1 la 4 și este întâlnit în toate tipurile de familii, indiferent de statut, mediu, rasă, etnie, nivel intelectual etc.