La Palatul Parlamentului, a avut loc Conferința de deschidere a Proiectului “Parent Skills Training Program”, program elaborat de Organizația Autism Speaks în parteneriat cu Organizația Mondială a Sănătății. Cu această ocazie, deputatul PSD Cristina Nichita, prin implicarea sa directă în derularea proiectului, a vorbit despre beneficiile pe care acest program le va oferi copiilor diagnosticați cu autism și familiilor acestora.

La conferință au fost prezenți doamna Jane Thompson, specialistă în educația timpurie a copiilor și soția însărcinatului cu afaceri al Ambasadei SUA la București; Andy Shih, vicepreședintele Organizației Autism Speaks SUA; domnul Mircea Dumitru, ministrul Educației, domnul Mihai Aniței, președintele Colegiului Psihologilor din România, doamna Ileana Mihaela Botezat-Antonescu, directorul Centrului Național de Sănătate Mintală și Luptă Antidrog și domnul Mihai Tomescu, președintele Autorității Naționale pentru Persoanele cu Dizabilități.

 

safe_image.php

Proiectul se va desfășura în România pe parcursul unui an, fiind finanțat prin intermediul Asociației Autism Speaks SUA și Organizația Mondială a Sănătății. Programul va fi adaptat culturii românești, limbii, structurii și nevoilor comunității. În prima etapă, Andy Shih va forma un număr de psihologi din ONG-urile din domeniul autismului, din fiecare regiune a țării. Odată formați, aceștia, la rândul lor, vor crea echipe de specialiști care se vor întâlni cu părinții copiilor cu autism din toată țara pentru a pune la punct o strategie și pentru a-i învăța tehnicile cele mai potrivite care să le permită să se implice în terapia și procesul de reabilitare a copiilor lor. Studiile recente arată că această tehnică este cel mai eficient mijloc de susținere pentru progresul și bunăstarea copilului cu autism.

Venirea domnului Andy Shih se datorează diligențelor întreprinse de doamna Jane Thompson, personalitate de reputație internațională. La rândul său, Andy Shih are o experiență impresionantă în activitățile de conștientizare, cercetare și dezvoltare de servicii pentru persoanele cu autism.

“Este extrem de importantă acordarea suportului pentru familii și consilierea părinților în comunitatea din care provin. Acesta este cel mai important pas spre schimbarea mentalităților și schimbarea unui sistem. Ne dorim ca împreună să putem îmbunătăți viața copiilor aflați în dificultate și a familiilor lor. În întreaga mea existență am văzut că cele mai mari schimbări au fost făcute de mamele cu adevărat motivate”, a punctat Jane Thompson, specialistă în educația timpurie a copiilor.

Proiectul “Parent Skills Training Program” a fost pus în aplicare în țări din întreaga lume, cu rezultate foarte bune pentru copiii cu întârzieri și tulburări de dezvoltare. Autism Speaks, în parteneriat cu Organizația Mondială a Sănătății, au luat decizia de a coopera pentru a face ca acest program să fie disponibil comunității globale. Pentru ca programul să fie fezabil și eficient trebuie să învățăm de la părțile interesate de pretutindeni din lume. De asemenea, este absolut necesară implicarea tuturor structurilor guvernamentale, locale, profesionale, până la nivelul societății civile și a familiilor în sine’, a subliniat Andy Shih, vicepreședintele Organizației Autism Speaks SUA.

“Ca susținătoare și promotoare a drepturilor persoanelor cu dizabilități și a integrării lor în societate, m-am implicat, în ultimii ani, în toate activitățile sociale, politice și legislative privitoare la conștientizarea acestui fenomen, iar această inițiativă o consider extrem de importantă pentru familiile și profesioniștii din domeniul autismului. Cred cu tărie că persoanele diagnosticate cu autism au nevoie de o abordare integrată, deoarece nevoile lor sunt mereu diferite. Astfel, prin implicarea directă a părinților în terapia copilului cu autism, evoluția și rezultatele copiilor diagnosticați cu autism sunt incomparabil mai bune atunci când părinții sunt parte a procesului de terapie și reabilitare. Știu că nu putem obține nimic fără mari eforturi și că principala cauză a încetinirii, uneori chiar a reculului, este dificultatea modificării mentalităților. Aceasta este, cred, o dificultate în evoluție pe plan mondial. Mulțumesc domnului Florin Iordache, președintele Camerei Deputaților, pentru tot suportul oferit în organizarea acestei conferințe. Este datoria noastră, a social democraților, să promovăm proiectele pentru comunitate, care au ca principal obiectiv îmbunătățirea calității vieții persoanelor aflate în situații dificile”, a declarat deputatul PSD de Iași, Cristina Nichita.

Autism Speaks este cea mai mare organizatie de advocacy pentru autism din S.U.A. care sprijină derularea cercetărilor în acest domeniu, desfășoară ample activități de conștientizare și sensibilizare destinate familiilor, guvernelor și publicului, militând pentru drepturile persoanelor diagnosticate cu autism din întreaga lume. Andy Shih lucrează în strânsă colaborare cu membrii Consiliului Autism Speaks, fiind Consultant al Comitetului Știintific, expert staff și leader-ul voluntarilor în dezvoltarea și implementarea programului de cercetare al organizatiei. Andy supervizează portofoliul de Sănatate Publică al organizatiei care include: Autism Speaks Global Autism Public Health Initiative, advocacy la nivel internațional și dezvoltarea de programe în peste 70 de țări ce dezvoltă activități de conștientizare, cercetare și dezvoltare de servicii pentru persoanele cu autism.