Asociaţia Surâsul Albastru vă anunţă că, în cadrul Proiectului „Cameră senzorială pentru copii şi adolescenţi cu autism”, finanţat de Consiliul Judeţean Iaşi, a fost finalizată amenajarea încăperii destinate terapiilor prin stimulare senzorială, cu echipamente şi materiale specifice, în cadrul Centrului Multifuncţional de Servicii Sociale pentru persoane cu dizabilităţi din Iaşi, Aleea Sucidava nr. 6, P.T.13. Camera senzorială va fi inaugurată în data de 9 septembrie 2016.

14256372_1279588118778050_1644864843_n

Mulţi dintre copiii cu autism manifestă tulburări de procesare senzorială. Acest lucru se traduce prin mari dificultăţi de adaptare la mediul în care trăiesc, sistemul lor nervos aflându-se într-o stare de dezechilibru. Camera de stimulare senzorială este un spaţiu controlat şi familiar, în care putem prezenta o serie de stimuli vizuali, auditivi, olfactivi si tactili care le-ar permite acestor copii o interacţiune securizantă cu mediul înconjurător în urma stimulării. Experienţele oferite de camera de stimulare multisenzorială au ca scop realizarea echilibrării percepţiei senzoriale şi toleranţei senzoriale la stimuli din mediul înconjurător, ceea ce creşte adaptabilitatea şi şansele de recuperare.

În camera senzorială se vor desfăşura activităţi ce presupun dezvoltarea senzorială (auz, văz, miros, atingere etc.), coordonarea şi echilibrul, stimularea kinestezică etc. Prima etapă din proiectul finanţat de Consiliul Judeţean Iaşi a constat în amenajarea unei camere multisenzoriale pentru copiii și adolescenții cu autism din judeţul Iași şi continuă cu următoarea etapă, ce presupune desfășurarea de activități de terapie de integrare și stimulare senzorială în cadrul Centrului Multifuncțional Surâsul Albastru, conform unei planificări stabilite de echipa de terapeuţi.

Prin desfăşurarea proiectului „Camera Senzorială pentru copii şi adolescenţi cu autism” preconizăm următoarele rezultate: implicarea a cel puţin 20 de copii și adolescenți din județul Iași în activități de stimulare senzorială pe durata proiectului, oferirea de informaţii şi consiliere în problematica autismului și a percepției senzoriale pentru 20 de familii din județul Iași, desfășurarea ședințelor de terapie de stimulare senzorială pentru copiii înscrişi în Centrul Multifuncţional de Servicii Sociale pentru persoane cu dizabilităţi şi informarea comunităţii de rezultatele terapiei prin integrare senzorială prin fotografii postate în mediul online.

Pentru informaţii suplimentare:

Manager de proiect – Florentina Dranca, tel. 0752-441192

Psiholog – Simona Filip, tel. . 0756-700764

email: office@surasulalbastru.ro