Asociaţia Surâsul Albastru anunţă finalizarea Proiectului „Cameră senzorială pentru copii și adolescenți cu autism”, finanţat de Consiliul Judeţean Iaşi, conform prevederilor Legii nr. 350/2005, privind regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activităţi nonprofit de interes general.

camera senzoriala (21) (1)

Proiectul a fost implementat în perioada 22 iunie – 4 noiembrie 2016 de către Asociaţia Surâsul Albastru, în cadrul Centrului Multifuncţional de Servicii Sociale pentru persoane cu dizabilităţi din Iaşi, Aleea Sucidava nr. 6, P.T.13.

Obiectivul general al proiectului a constat în crearea unui mediu senzorial cu o serie de stimuli vizuali, auditivi, olfactivi, tactili etc., care să permită copiilor cu TSA (Tulburare de spectru autist) o interacțiune securizantă cu mediul înconjurător.

 

camera senzoriala (14)

Activităţile proiectului au urmărit:

– amenajarea unei camere multisenzoriale în incinta Centrului Multifuncțional Surâsul Albastru, prin dotarea cu materiale și echipamente specifice

– implicarea a cel puţin 20 de copii și adolescenți din județul Iași în activități de stimulare şi integrare senzorială

– informarea și consilierea părinților cu privire la importanța terapiei prin stimulare senzorială și problematica percepţiei senzoriale în autism

– desfășurarea de ședințe de terapie de stimulare senzorială pentru cei 20 de copii înscrişi în proiect

– informarea comunităţii de rezultatele terapiei prin integrare senzorială prin fotografii şi filme postate în mediul online.

camera senzoriala (10)

 

Prin folosirea materialelor din camera senzorială, copilul învață să acorde o semnificație corectă diferiților stimuli şi să aibă o relație adecvată cu mediul. Acest lucru il motivează, il stimulează, il calmează și-l ajută să-și concentreze atenția pe diferite experiențe senzoriale.

14203194_1079377012098926_6407098190352951648_n

Experienţele oferite de camera de stimulare multisenzorială sunt multiple, acestea fiind esențiale în terapia copiilor cu Tulburări din spectrul autist. Scopul lor este acela de a realiza echilibrarea percepţiei şi a toleranţei senzoriale la stimuli din mediul înconjurător, acest fapt conducând la creșterea adaptabilității și a șanselor de recuperare a copiilor cu autism.