Dragii noștri prieteni, chiar dacă vremurile ne țin în casă, noi suntem alături de copiii de la Asociația „Surâsul Albastru”, însoțitorul copiilor cu autism. Lucrăm de acasă și avem grijă de terapia micuților, fără de care niciun progres nu ar fi vizibil. De aceea, vă rugăm să ne fiți alături! Donează, descărca formularul 230, completează-l și oferă o parte din impozitul tău pe venit pentru terapia copiilor noștri. Și ca să vedeți ce lucruri frumoase facem, vă vom spune povestea Mălinei, o fetiță frumoasă și isteață, elevă la Clasa Pregătitoare.

 

Mălina merge singură la ore, îi place la școală și nimeni nu ar spune că este un copil cu tulburări din spectrul TSA. Rezultele ei bune arată munca specialiștilor de la Asociația „Surâsul Albastru”, unde copila vine de aproape cinci ani. Micuța avea un an și opt luni când părinții ei au observat că multe comportamente nu sunt în regulă. Se adunaseră multe întrebări la care părinții nu aveau răspunsuri – de la unele fixații (inclusiv alimentare) până la lipsa de bucurie când era cu familia, mersul pe vârfuri. „Au fost perioade grele și ne-am dat seama că avem nevoie de sprijinul unui specialist. Eu auzisem de autism, studiasem câte ceva la facultate, eu fiind absolventă de Asistență Socială, dar aveam nevoie de mai mult. Am apelat la un specialist, ne-a spus că sunt elemente de autism, dar că încă nu poate pune un diagnostic și a recomandat să începem terapia, apoi să revenim pentru evaluare”, a povestit mama copilei.

Vestea a picat ca un trăsnet și au început alte frământări legate de găsirea unui centru. Părinții fuseseră cuprinși de disperare și de sentimentul de neputință. Voiau să facă ceva, dar nu știau nici ce și nici cum. „Am căutat și am găsit pe net două centre – la primul mi s-a spus să revin după Paște, așa se nimerise, pentru că lipsea psihologul, iar când am aflat mi s-a pus un nod în gât. Voiam să fac o minune, pe loc, și am luat legătura cu al doilea centru, Surâsul Albastru, unde am fost întrebată în cât timp pot ajunge. Psihologul de la celălalt capăt al firului avea o fereastră în program și am ajuns foarte repede”, a continuat povestea mama Mălinei. Copila a început terapia, iar de atunci au trecut cinci ani și totul e bine, câștigurile au fost enorme. Mălina este un alt copil. Mai este de lucru, dar fetița se descurcă foarte bine și doar un specialist ar putea să-și dea seama că are elemente din spectrul TSA. „Îi mulțumesc lui Dumnezeu că am avut cu cine lucra – și cu specialiștii de la centru, dar și cu fetița. Este important și potențialul copilului, altfel nu sunt rezultate”, a încheiat povestea mama Mălinei.

„Surâsul Albastru“ este o asociație nonguvernamentală, cu personalitate juridică română, înființată în 2012, și este licențiată ca prestator de servicii sociale – terapie persoane diagnosticate cu autism de către Ministerul Muncii. În 2014, a deschis Centrul Multifuncţional de Servicii Sociale Comunitare pentru Persoane cu Dizabilităţi, unde a oferit terapie la peste 200 de copii. Grupul de terapeuți lucrează zilnic cu micuții, iar rezultatele se văd. În cei cinci ani de activitate au fost recuperați mulți copii, care merg acum la grădiniță sau la școală, în învățământul de masă. Viziunea asociației este schimbarea percepției la nivel de societate a ideii de autism asociată unei persoane condamnată pe viață, în autism – persoana specială cu posibilitatea de integrare și autonomie, care poate aduce contribuții comunității în care trăiește.

Dacă doriți să sprijiniți asociația, puteți face donații în contul IBAN: RO31BRDE240SV04984172400 BRD IAȘI.