Dragii noștri prieteni, după cum știți, noi suntem mereu alături de copiii de la Asociația „Surâsul Albastru”, însoțitorul copiilor cu autism. Lucrăm de acasă și avem grijă de terapia micuților, fără de care niciun progres nu ar fi vizibil. De aceea, vă rugăm să ne fiți alături! Donează, descărca formularul 230, completează-l și oferă o parte din impozitul tău pe venit pentru terapia copiilor noștri. Și ca să vedeți ce lucruri frumoase facem, vă vom spune povestea Emiliei.

 

Emilia a fost un copil dorit și iubit, pentru care părinții și-au imaginat o lume de poveste. Pe măsură ce copila creștea, bucuria de a o avea alături lăsa uneori loc tristeții, motivul fiind unele comportamente de-ale Emiliei. „Făcea multe lucruri, dar altele, deși ușoare, nu le făcea. Spre exemplu, cânta, învăța cântecele, dar nu vorbea. Rostea doar cuvintele din versuri. Nu socializa, nu reacționa atunci când era cu alți copii, chiar dacă ei o invitau să se joace împreună”, a început mama copilei povestea care avea să o aducă la Asociația „Surâsul Albastru”. Emilia avea puțin peste doi ani când părinții au decis că este nevoie de opinia unui specialist. „Inițial, medicul de familie ne-a spus să mai așteptăm până va împlini trei ani, dar noi am apelat la un psiholog, apoi la un psihiatru care ne-a spus că este nevoie de terapie. Ne-a sugerat să eliminăm televizorul și orice ecran, să începem lucrul cu ea. Nu ne-a dat clar un diagnostic de autism, ci ne-a spus că este nevoie de terapie”, a continuat povestea.

Așa au început căutările pentru că nimeni nu a făcut nicio recomandare de centru, însă îngerii păzitori ai micuței au făcut ca familia să găsească Asociația „Surâsul Albastru”, unde Emilia lucrează foarte bine, sub îndrumarea specialiștilor. Acum merge la grădinița de masă, fără însoțitor, se descurcă bine. Vorbește, poate nu atât de mult cât și-ar dori părinții, dar e un progres, desenează, se joacă. „Este bine, are achiziții noi. Ascultă, o ajută mult socializarea cu ceilalți copii și tot ce face la asociație. Nu cred că eu acasă aș fi reușit să o ajut, tot ceea ce a obținut este meritul terapiei. Emilia urmează un plan, o direcție, are îndrumare, a completat mama. Copila are acum cinci ani, dintre care ultimii doi i-a petrecut alături de terapeuții asociației unde este sprijinită să crească și să se dezvolte frumos.

„Surâsul Albastru“ este o asociație nonguvernamentală, cu personalitate juridică română, înființată în 2012, și este licențiată ca prestator de servicii sociale – terapie persoane diagnosticate cu autism de către Ministerul Muncii. În 2014, a deschis Centrul Multifuncţional de Servicii Sociale Comunitare pentru Persoane cu Dizabilităţi, unde a oferit terapie la peste 200 de copii. Grupul de terapeuți lucrează zilnic cu micuții, iar rezultatele se văd. În cei cinci ani de activitate au fost recuperați mulți copii, care merg acum la grădiniță sau la școală, în învățământul de masă. Viziunea asociației este schimbarea percepției la nivel de societate a ideii de autism asociată unei persoane condamnată pe viață, în autism – persoana specială cu posibilitatea de integrare și autonomie, care poate aduce contribuții comunității în care trăiește.

Dacă doriți să sprijiniți asociația, puteți face donații în contul IBAN: RO31BRDE240SV04984172400 BRD IAȘI.