Autismul este o tulburare a creierului care limiteaza capacitatea unei persoane de a comunica si de a relationa cu alte persoane.Afectiunea apare pentru prima oara in varsta copilariei si poate evolua de la o varianta usoara pana la una severa. Unii oameni pot trai in lumea lor, altii au abilitati exceptionale, iar altii se chinuie sa vorbeasca. Tulburarile din spectrul autismului afecteaza aproximativ 1 copil din 88.

Semnele autismului

Expertii pot observa primele semne ale autismului la copii inainte de varsta de 3 ani. Unii copii se dezvolta normal pana la 2 ani si dupa aceea incep sa isi piarda din abilitati. Semnele autismului includ:

*Miscari repetitive
*Evitarea contactului vizual si a apropierii fizice
*Greutate in vorbire
*Repetarea unor cuvinte sau fraze
*Frustrarea si nervozitate atunci cand intervin schimbari minore
Aceste semne pot fi observate si in cazul copiilor care nu au autism, dar cu o frecventa mult mai mica, spun specialistii de la medlife.

Semne de avertizare: primul an
Chiar si copiii mici sunt sociali, astfel incat este posibil sa detectati semne ale autismului in modul in care copiii interactioneaza cu lumea lor. La aceasta varsta, un copil care prezinta semne de autism nu se intoarce la vocea mamei, nu raspunde la numele sau, evita contactul vizual sau nu zambeste. Chiar daca este posibil ca bebelusii care nu au autism sa prezinte aceste semne, este mai bine sa contactati un doctor pentru a fi sigur.

Semne de avertizare: anul doi
Semnele autismului sunt mai vizibile in anul al doilea de viata. In timp ce alti copii incep sa spuna primele cuvinte si sa constientizeze ca exista lucruri pe care si le doresc, un copil cu autism ramane detasat. Acestia nu vorbesc pana la 16 luni, nu se joaca pana la 18 luni si nu reusesc sa formeze fraze scurte pana la varsta de 2 ani. De asemenea, in al doilea an de viata, copiii cu autism nu prezinta niciun fel de interes atunci cand altii le indica obiecte, precum un avion care zboara deasupra capului.

Alte semne si simptome

Persoanele cu autism pot avea, uneori, si simptome fizice, inclusiv probleme digestive si probleme cu somnul. Copiii pot avea o coordonare slaba a muschilor. Aproximativ o treime din persoanele cu autism au convulsii.

Cum afecteaza autismul creierul?

Autismul afecteaza partile creierului care controleaza emotiile, comunicarea si miscarea corpului. Bebelusii care au autism pot avea capul neobisnuit de mare. Genele anormale, transmise in cadrul unei familii, au fost legate direct de functiile anormale in unele zone ale creierului. Cercetatorii spera sa gaseasca o modalitate de a diagnostica autismul cu ajutorul scanarii creierului.

Diagnostic: probleme de vorbire

La controale regulate, doctorul verifica modul in care copilul raspunde la vocea, zambetul si expresiile faciale ale parintilor. Problemele de vorbire necesita vizita la un logoped. De asemenea, poate fi necesar si un test de auz. Majoritatea copiilor cu autism vor vorbi, in cele din urma, dar fac acest lucru mult mai tarziu. Pentru ei, conversatia poate fi un lucru extrem de greu.

Diagnostic: Abilitati sociale precare

Greutatea in relationarea cu alte persoane este unul din principalele semnale ca ar putea fi vorba de o tulburare din spectrul autismului. Un psiholog cu pregatire speciala poate ajuta la identificarea problemelor sociale inca de la inceput. Copiii vor evita contactul vizual, chiar si cu parintii. De asemenea, acestia se concentreaza intens atunci cand cauta un obiect anume si pot ignora oamenii din jurul lor pentru perioade lungi de timp. Copiii cu autism nu folosesc intotdeauna gesturi sau expresii faciale atunci cand comunica.